Startpagina

De vallei van de Kleine Nete is een belangrijke openruimtestructuur voor Vlaanderen. Maar ook een dicht bevolkt gebied met een sterk verspreide bebouwing. Grote uitdaging is de valleistructuur zo versterken dat ze extreme weersomstandigheden zoals zware stormen, hevige regenbuien, hittegolven en periodes van droogte kan opvangen. De landbouw-, natuur- en bosgebieden in de vallei moeten sterk genoeg zijn om de gevolgen van de klimaatverandering zonder blijvende schade te doorstaan. Om de uitdagingen in de vallei van de Kleine Nete aan te gaan, zijn verschillende overheden aan het werk in de vallei. Er staan heel wat projecten op stapel. Al deze projecten zoeken naar een optimale inrichting van de vallei om de doelstellingen inzake landbouw, natuur, bos, onroerend erfgoed, waterbeheer en mobiliteit te realiseren.

Om de uitvoering van deze projecten op elkaar af te stemmen, stelde de Vlaamse Regering in 2012 gouverneur Cathy Berx aan als procesbegeleider. Doelstelling is om samen met alle betrokkenen te streven naar gedragen oplossingen en realisaties op het terrein. Het overleg loopt via de opvolgingscommissie. Deze website geeft een overzicht van de grote Vlaamse projecten in de vallei van de Kleine Nete. Meer informatie vindt u via de links naar de afzonderlijke projectwebsites. U vindt hier ook alle documenten die worden besproken op de opvolgingscommissie.

Eind 2017 erkende het Departement Omgeving het strategisch project Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete als strategisch project in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Verschillende hefboomprojecten dienen als katalysator voor een geïntegreerde gebiedsontwikkeling in de vallei. De projectcoördinator van het strategisch project Veerkracht in de vallei van de Kleine Nete is gehuisvest bij het Regionaal Landschap Kleine en Grote en Nete en wordt gesubsidieerd door het Departement Omgeving. 

Voor het strategisch project is een gebiedsgericht samenwerkingsverband voor de vallei van de Kleine Nete gevormd dat bestaat uit de Vlaamse Overheid (Departement Omgeving, Departement Landbouw en Visserij, Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Onroerend Erfgoed, Agentschap Wegen en Verkeer, Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Landmaatschappij, De Vlaamse Waterweg NV, Bekkensecretariaat Netebekken, provincie Antwerpen, stad Lier, gemeente Nijlen, gemeenten Ranst, gemeente Zandhoven, gemeente Grobbendonk, gemeente Vorselaar, gemeente Lille, stad Herentals, gemeente Kasterlee, gemeente Olen, gemeente Geel, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Regionaal Landschap De Voorkempen, Regionaal Landschap Rivierenland, Kempens Landschap, Toerisme Provincie Antwerpen, Boerenbond en Natuurpunt.

Op zondag 22 september 2019 organiseren deze partners een Netedag. Ontdek de kronkelende Nete, de omliggende valleinatuur en al haar recreatieve troeven tijdens de Netedag. Jong en oud, natuurliefhebber of sportfanaat, levensgenieter of fijnproever? Met meer dan 40 activiteiten op verschillende locaties in en rond Lier is er voor elk wat wils. De evenementenweide naast het stadspark in Lier wordt de uitvalsbasis van deze Netedag met livemuziek, heerlijke hapjes en drankjes, bootjes op de Binnennete en verschillende infostandjes. Trek vanuit Lier verder naar de activiteiten op de watersportweide in Kessel of de natuurweide in Nijlen voor een verdere ontdekking van de Netevallei. Er rijdt een gratis treintje tussen verschillende locaties. Een deel van de verplaatsing kan je per boot doen met de Blauwe Reiger van de Vlaamse Waterweg nv. Of volg het uitgestippeld parcours per fiets! Meer info over het programma op www.netedag.be.

 

Privacy & Disclaimer - © 2012 Ruimte Vlaanderen